İçeriğe geç

Mobil oyun hangi programlarla yapılır?4 min read

Son yıllarda hızla büyüyen mobil uygulamalar birçok firma açısından cazip pazar ortamı sağlamıştır. Günümüzde akıllı telefon ve tabletlerde kullanım artışının hızla devam ettiği teknoloji çağı mobil oyunların artışında etkisi olmuştur. Oyun geliştiriciler, mobil oyun kullanıcıları için birçok farklı türde oyunları geliştirerek kullanıcılara sunmaktadırlar. Fakat geliştirilmiş olan birçok oyun, kullanıcılar tarafından tercih edilmemektedir. Yalnızca geliştirilen bazı oyunlar, kullanıcılar tarafından popüler hale gelebilmektedir. Sanal marketlerde sunulan mobil oyunlar çeşitlilik bakımından epey zengindir. Kullanıcıların tercih ettiği oyunların kullanıcı yorumuna bağlı kalarak yapılmış olan yıldız değerlendirilmesine göre indirme ve kullanmanın gerçekleştiği bilinmektedir. Mobil uygulamalar içerisinde birçok kullanıcıya hitap eden kategori eğlence ve oyun uygulamalarıdır. Farklı sosyo- kültürel değerlere sahip kullanıcıların ortak noktada buluştuğu mobil uygulamalar ile ortak bir platform sağlanmaktadır. Mobil uygulamalar kullanıcılarına hem eğlencenin hem de öğrenmenin bir arada olduğu hizmeti sunmaktadır. Mobil oyunları eğlenceli kılan yanları, kullanıcılara sunulan oyunun hikayesi, ödülleri, ses efektleri gibi özelliklerin sunulmasıdır.

MOBİL OYUNLARIN ÖNE ÇIKMASININ BAŞLICA NEDENLERİ
Yeni nesil gençlerin geleneksel oyun tarzından daha çok mobil oyunlar üzerine ilgi duyduğu dönemde gerçekçi temalar, gizem ortamı ve ses efektleri ile eğlence ve dikkati üzerine çekmektedir. Oyun geliştiriciler oyun içerisindeki bölüm geçişlerinde yarattığı bilinmezlik etkisi ile gizem sağlamaktadır. Kullanıcılar bu bilinmezlik karşısında merak etkisi ile oyunu oynayan kullanıcı sayı ve yorumlarına da hitaben ilgi seviyesinde artış gerçekleşmektedir. Kullanıcıların mobil oyunlara yönelmesinde; Konsol& PC piyasasındaki fiyat artışı, Oyun fiyatlarının artışı, Oyun firmaların kar odaklı ekosistemi benimsemeleri, güçlü telefon, Mobilite ve Multi- fonksiyonel cihaz arayışına girilmesi etken faktörlerdendir. Akıllı telefonların herkesin cebinde bulunması ile firmaların kullanıcılara erişimi kolaylaşmıştır. Kullanıcıların büyük sorunlarından birisi olan Mobilite sorunu, ev dışı kullanıma veya gitmek istediğiniz alanda oyun oynamak istediğinizde beraberinde PC ile çıkma gereği oldukça yorucu bir hal almaktadır. Dış mekânda en çok kullanılmakta olan akıllı telefonlar oldukça ideal ortam oluşturmaktadır.

MOBİL OYUN NASIL YAPILIR
PC ve Konsol oyunlarından daha fazla satan mobil oyunların yapımı için yazılım bilmenize gerek duymadan gelişen teknolojinin sunduğu programlar ile mobil oyun geliştirilebilmektedir.

  1. Mobil oyun geliştirici iyi bir plana sahip olmalıdır.
  2. Hazırlayacağınız mobil uygulama türüne kararınızı verdikten sonra oyun için uygun olan oyun motorunu seçmelisiniz.
  3. Kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz programlama dili öğrenmelisiniz.
  4. Projenize görseller ve özelleştirmeler yaparak kullanıcılara sunabilirsiniz.

MOBİL OYUN HAZIRLAMA PROGRAMLARI

  1. GDEVELOP
    GDevelop ile indirme işlemine gerek kalmaksızın mobil üzerinden tarayıcı ile bağlantı kurarak oyun tasarlama imkânı sunmaktadır. GDevelop kullanımında arayüz karmaşık bir görüntüye sahip olduğunu düşünecek olsanız da 3D oyun yapma imkânı sunan herhangi bir eksiği bulunmayan programdır. Herkes için oyun motoru sloganı ile hayatımıza giren GDevelop, program kullanmada kolaylık sağlama düşüncesi ile eğitim videoları hazırlamıştır.
  2. UNİTY
    Oyun yapma programlarından en çok kullanılan uygulamalardan biridir. Paket genişliği ve kolay ara yüze sahip olan Unity, göze çarpan uygulamalardan biri hale gelmiştir. Mobil oyun yapmanın dışında birçok platformda oyun yapma özelliğine imkânı sağlamaktadır. Unity programını kullanabilmeniz için #C kodlama diline hâkim olmanız gerekmektedir.
  3. GODOT ENGİNE
    Unity programı mantığıyla çalışan Godot Engine programı sürükle ve bırak yöntemi ile çalışan oyun yapma programıdır. Godot Engine programı ile geliştireceğiniz oyunların 2 boyutlu veya 3 boyutlu olarak tasarlama imkânı sağlamaktadır. DGScrpit yazılım dili kullanılmaktadır.
  4. STENCLY
    Sürekle ve bırak mantığı ile çalışan Stencly programı ile hem mobil üzerinden hem de PC üzerinden 2 boyutlu oyunların hazırlanması imkânı sağlanmaktadır.
  5. CONSTRUCT 2
    Ücretli ve ücretsiz versiyonlarının bulunduğu Construct 2 programı ile kodlama bilmenize gerek kalmadan sürükle ve bırak mantığı ile hiç yormadan kullanıcı ara yüzü ile oyununuzu geliştirmenize yardımcı olmaktadır.
admin
Latest posts by admin (see all)
Kategori:Uncategorized

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir